FKIT opća i anorganska kemija - pripreme (zadaci i teorija)

Instrukcije iz kemije za fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije iz opće i anorganske kemije za studente. Nastava uživo ili online za studente izvan Zagreba.
9 students enrolled
0
0 ocjena
 • Opis programa
 • Program rada
 • Česta pitanja
fkit-logo

Redoviti rad kemije

Kemija je predmet prepoznatljiv po tome da izrazito traži redoviti rad. Svako iduće gradivo u svim granama kemije temelji se na prethodnome i teško ga je razumjeti bez prethodnog znanja. Tako je i na fakultetu. Zbog toga je potreban redoviti rad i redovito rješavanje zadataka, odnosno radne navike što mnogi studenti još nisu razvili.

Cilj rada na instrukcijama iz kemije za ispit na FKIT-u

Tijekom priprema se na osobiti način pažnja posvećuje sljedećim sposobnostima:

 • predviđanje produkata kemijske reakcija,
 • mogućnost razlikovanja potrebnih i nepotrebnih podataka,
 • sposobnost predviđanja rješenja zadatka na temelju podataka,
 • sposobnost odabira načina rješavanja zadatka na temelju pročitanog zadatka,
 • razumijevanje teorijskih koncepata kemije,
 • sposobnost točnog zapisivanja podataka na temelju kojih se pristupa rješavanju zadatka.

Tijekom priprema razvijaju se i sljedeći aspekti rada:

 • razvijanje radnih navika redovitog učenja,
 • razvijanje samopouzdanja u radu,
 • razvijanje osjećaja samo procjene rezultata i vlastitog rada i očekivanja,
 • razvijanje brzine rješavanja zadataka i točnosti.

Način rada na pripremama za FKIT

Specifičnost priprema je rad u manjim grupama uz dinamičan rad i visoku razinu komunikacije i van samog termina priprema u zajedničkim grupama. Tijekom priprema redovito se daju domaće zadaće kako bi studenti redovito radili tijekom vremena priprema. Pripreme se mogu pratiti i online te redovito dolascima uživo.

Pripreme su koncipirane tako da se objasni svaki zadatak i napravi teretski uvod te dalje studenti sami rješavaju uz individualnu pomoć profesora čime studenti razvijaju svoje vještine i dobivaju na brzini rješavanja.

Nastavni materijali za pripremu ispita iz kemije na FKIT-u

Osnovni nastavni materijali su:

 • skripta s teorijskim i računskim zadacima s pismenih i usmenih
 • Stehiometrija Milana Sikirice
 • Uvod u stehiometriju Milana Sikirice
 • Interna skripta PMF-a
 • skripta s računskim zadacima s pismenih ispita PMF-a
 • razni udžbenici

Po dogovoru može se uzeti digitalni nastavni materijal koji sadrži rješavanje 70-tak zadataka iz zbirke Stehiometrija Milana Sikirice po 360 kuna.

Trajanje priprema i termini

Stehiometrija (zadaci) – pripreme traju 10 termina po 90 minuta kroz dulji vremenski period gdje se prolaze zadaci. Cijena priprema je 140 E što je 7 E po školskom satu.
Teorija – pripreme traju 5 termina po 90 minuta kroz kraće vremenski period gdje se prolazi teorija za usmeni. Cijena priprema je 100 E što je 10 E po školskom satu.

Mogu se uzeti oba ciklusa priprema po cijeni od 210 E (7 E po školskom satu) što je ušteda od 30 E. Plaćanje je moguće izvršiti u više rata.

Pripreme traju nešto manje od 3 mjeseca. Pripreme za zimski rok kreću krajem listopada i traju do kraja siječnja. Ubrzane pripreme traju tijekom siječnja. Pripreme za ljetni i proljetni rok kreću u ožujku u traju do lipnja. Studenti koji izađu i polože u travnju, mogu platiti samo dio priprema na koje su išli. Pripreme za jesenski rok kreću sredinom kolovoza i traju do početka rujna.

Prednosti rada 

Kod nas je prošao veliki broj studenata FKIT-a koji su položili predmet na prvim izlascima. Zbog redovitih priprema te objedinjenja teorije i stehiometrije, omogućuje se jednostavnije praćenje nastave i nema mogućnosti prevelikog obuhvata gradiva u kratko vrijeme. Studentima se pristupa individualno te se vraća na početke kemije kako bi se utvrdile osnove, a zatim na njima gradilo fakultetsko znanje.

Instrukcije iz kemije

Instrukcije za studente su moguće za sve fakultete (PMF, FKIT, PBF, Farmacija itd) iz svih područja kemija: opća i anorganska kemija, analitička kemija, fizikalna kemija, organska kemija i biokemija. Profesor Ivica vam je na raspolaganju za grupni i individualni rad.

Postoji li skripta po kojoj se radi?
Svaki student dobije skriptu po kojoj se rade zadaci u kojoj su zadaci s prijašnjih ispita (teorijski i računski) uz pitanja s usmenih.
Koji su nastavni materijali?
Nastavni materijali su Stehiometrija Milana Sikirice, Interna skripta PMF-a, razni udžbenici i skripta što daje oko 1 500 zadataka za vježbanje.
Kada se plaća tečaj i može li se platiti u ratama?
Tečaj se u cijelosti plaća tijekom priprema jednokratno ili u mjesečnim ratama ovisno o dogovoru.
Radi li se testiranje i domaća zadaća?
Student se redovito prati domaćim zadaćama koje se dobiju nakon svakog nastavnoga sata. Zadaće se provjeravaju na idućem satu i komentiraju.
Koliko su velike grupe?
Grupe su do 6 studenata uživo.
U kojim terminima se održavaju pripreme?
Pripreme se održavaju tijekom tjedna u prijepodnevnim ili poslijepodnevnim terminima od 90 minuta ovisno o rasporedu na fakultetu.
Course details
Trajanje 26 školskih sati
Lekcije 22
Vrsta priprema Nastava uživo i online

Radno vrijeme

Monday8:00-20:00
Tuesday8:00-20:00
Wednesday8:00-20:00
Thursday8:00-20:00
Friday8:00-20:00
SaturdayPo dogovoru
SundayPo dogovoru
FKIT opća i anorganska kemija - pripreme (zadaci i teorija)